…..en andere pijnklachten die ontstaan door (onbemerkte) verstoorde gewrichten in voet, enkel of onderbeen.

Vooral de pezen rondom de hiel, zoals de peesplaat onder de voet en de achillespees krijgen onnatuurlijke spanningen te verwerken. De pees onder voet loopt van de grote teen tot aan het hielbeen en loopt deels door in de achillespees (achter de hiel langs; zie foto). Tijdens bewegen (lopen) worden de pezen telkens wisselend aangespannen en ontspannen.

Hielspoor ontstaat als de ontspanning van de pees verdwijnt. Dit kan gebeuren als in de lijn van de grote teen, de midden en achtervoet, de enkel en het onderbeen één van de gewrichten hapert. Het kan zelfs in de knie of heup misgaan. In iedere voet vinden er een hele reeks (gewrichts)bewegingen plaats.

Hielspoor is een biologische reactie van de cellen rond de aanhechting van de pees aan het bot. In de trekrichting van de peesvezels ontstaat er botgroei door de aanhoudende en hogere spanning. Dit gaat vroeger of later gepaard met pijn. De oplossing is ontspanning. De pees onder voet kan alleen ontspannen als de gewrichten in de hele keten naar behoren kunnen bewegen.

Een voorloper van hielspoor is fasciitis plantaris, waarbij er vooral pijn gevoeld wordt (en er ‘niks’ gevonden wordt). Maar ook de achillespees kan langdurig geblesseerd raken. Veelal vage knie of heup klachten ontstaan door compensatie bij verstoorde voetbewegingen. Dat is tricky, want knie of heup klachten kunnen ook vanuit de rug ontstaan. Een gedegen lichamelijk onderzoek is op zijn plaats.

Als uit het lichamelijk onderzoek blijkt dat er een behandelindicatie is, zullen er ongeveer 3 behandelingen nodig zijn met Manuele Therapie ES aangevuld met 2 korte oefeningen (geen kracht – of rekoefeningen!). Het geheel zal ongeveer drie maanden duren.

Bekijk ook de video over beter veter strikken over het ontstaan en voorkomen van deze klachten.