Het schiet in de rug. Voor de één voor het eerst, voor de ander al jaren, variërend van eens in de paar jaar tot een een paar keer per jaar. Verschilt het van rugpijn die geleidelijk is ontstaan?

Het is fijn als er hulp is bij acute rugklachten.

Als het in de rug geschoten is, wilt u nog maar één ding: zo gauw mogelijk van de pijn af. En dat is te begrijpen. Nu is het de vraag wat het beste is om te doen.

Het verdraaien van de rug is mogelijk te vergelijken met, bijvoorbeeld, het verstuiken van een enkel. Het doet acuut pijn en elke beweging is te veel. De boel verstijft snel.

Heeft het zin om direct te gaan behandelen?

Iedereen snapt dat de enkel er niet sneller van zal herstellen. In veel gevallen zal dat voor de rug ook gelden. Volgens de richtlijn is het het beste om af te wachten en de pijn te dempen met een pijnstiller (brufen of paracetamol).

De pijn ‘piekt’ de eerste paar dagen en rond dag 5 moet deze merkbaar afnemen en het bewegen makkelijker worden. Zolang het daarna blijft beteren, is behandeling niet meteen nodig. Later, als het eenmaal beter gaat, is het verstandig om één- of tweemaal te behandelen met ES Manuele therapie.

Een blokkade in de rug?

 

Lastig is wanneer uw rug geblokkeerd raakt als het er in schiet. Lastig, omdat door de pijn de eerste dagen niet te bepalen is of er een ‘blokkade’ is door de hevige pijn door een beschadiging (tussenwervelschijf), door een geblokkeerd gewricht in de rug of een verkrampte spier.

Als de pijn rond dag 5 niet merkbaar is afgenomen, is het sowieso niet nodig om langer te wachten met behandelen (het is dan zelfs verstandig snel te beginnen). De keuze is echter aan de cliënt.

Tot slot, als het eens of vaker in de rug geschoten is, is een aantal adviezen over gedragingen en bewegingen verstandig. Een onderhoudsbehandeling zal goed doen, maar voor alleen advies is er het adviesconsult.

De kans op herhaling wordt aanzienlijk kleiner en zal verder weg liggen in de toekomst. En mocht u na enige tijd het gevoel krijgen dat het weer mis dreigt te gaan, dan kunt u dit voor zijn met een behandeling.

Lees hier ook over langdurige rugklachten.

blank

Adres

Schenge 4
4335 XS Middelburg
gebouw Zeeland gezond