‘Slijtage’ is een veel gebruikte term voor artrose. Het staat voor afname van het gewrichtskraakbeen en vervorming van het gewricht. Het oppervlak is niet meer mooi glad en in een gevorderd stadium kan bot gaan woekeren.

Het komt in veel gewrichten voor. Bekend zijn:

  • de versleten heup of knie
  • slijtage in de rug of nek
  • artrose in de hand en vingers….,

….na verloop van tijd herkenbaar aan de verdikte vingerkootjes en de scheve of geknikte stand van één of meerdere vingers.

Daarnaast komt het ook voor in de schouders, enkels en voeten / tenen.

Dat dit gepaard gaat met pijn, geldt naar schatting voor 10% van de mensen met artrose. Het is om die reden niet makkelijk om (vast) te stellen dat wanneer iemand pijn heeft, dat dit door slijtage komt. Wat wel bekend is, is dat het kraakbeen geen pijn kan geven. Er zitten geen zenuwen in. Die zitten wel in het gewrichtskapsel en de gewrichtsbanden. Die zijn verantwoordelijk voor gewrichtspijn, door irritatie of ontsteking.

Het komt in minder of meerdere mate bij ieder mens voor, het is vaak een kwestie van ouder worden. Erfelijkheid is de belangrijkste factor voor het ontstaan van artrose. Vele malen vaker dan het ‘zelf’ veroorzaken. Het begint bij velen met een ontsteking. Het immuunsysteem speelt hier de hoofdrol.

Het lijkt onhandig om artrose te vertalen als ‘slijtage’. Iets slijt door gebruik, maar we hebben het hier over levend weefsel en dat ‘slijt’ eerder doordat het te weinig wordt gebruikt dan te veel. Het medisch advies is om juist in beweging te blijven, soms zelfs om spieren sterker te maken, waarbij de druk in het gewricht hoe dan ook enorm toeneemt.

Ieder mens heeft zijn of haar eigen ‘afstelling’. We gaan op zoek naar wat bij u persoonlijk past. Het heeft geen zin om u zelf te vergelijken met anderen (wat veel gebeurt). Wie bent u, met uw lichaam?

Het lijkt verstandig om bijvoorbeeld niet te gaan hardlopen met een versleten knie of heup. Het proces van artrose is onomkeerbaar en zal vermoedelijk versnellen bij een (te) hoge belasting en mogelijk trager verlopen door te blijven bewegen, met andere woorden, door het aangedane gewricht te blijven gebruiken. Dit wordt een stuk makkelijker met ES manuele therapie.

Even simpel gezegd, zolang er in het gewricht nog een laagje kraakbeen is (geen bot op bot), is in de meeste gevallen de pijn goed te verminderen met ES manuele therapie. Zo kan er met enkele behandelingen verspreid over het jaar de gewrichten ‘onderhouden’ worden. De gewrichten worden rustig bewogen en opnieuw ‘gestuurd’ zodat zo veel mogelijk de persoonlijke manier van bewegen wordt hersteld. De ontstekingsactiviteit wordt gedempt. Dit zorgt voor aanmerkelijk minder pijn en stijfheid.

Kijk ook op onze pagina over artrose.

blank

Adres

Schenge 4
4335 XS Middelburg
gebouw Zeeland gezond