In de lage rug kunnen verschillende ‘onderdelen’ pijn geven:

  • de spieren
  • een tussenwervelschijf
  • de facetgewrichten
  • de SI gewrichten
  • zenuwbeklemming

De laatste komt veelal voor als hernia of als vernauwing, een stenose.

De pijn die ervaren wordt, is meestal niet te herleiden met een röntgenfoto of MRI, al zijn daar heden ten dage wel ontwikkelingen in. Dat betekent overigens niet, dat met of na beeldvorming er ineens een oplossing klaar ligt.

Geleidelijk ontstane rugklachten

Bij pijn in de lage rug is het niet eenvoudig te onderscheiden of het begin van klachten in de spieren (rug / bekken), de facetgewrichten of in de tussenwervelschijven ligt. Bij langdurige klachten zal het vaak een combinatie zijn. Er is ook in een aantal gevallen een relatie met bijvoorbeeld een probleem in een heup of in de nek.

SI pijn en zenuwbeklemming hebben wel ieder een meer eigen, karakteristieke pijn en zijn ‘makkelijker’ te onderscheiden.

Er wordt gezegd dat rugklachten vaak vanzelf over gaan. Deze uitspraak is onderzocht en blijkt genuanceerder. Bij velen worden de klachten vanzelf minder, maar blijven deze lang in enige mate aanwezig. ES Manuele therapie faciliteert het (verdere) herstel in het lichaam, ook wanneer beweging of oefening zijn grenzen heeft bereikt.

Chronische rugklachten

Rugklachten worden merkwaardig makkelijk als chronisch bestempeld, zodra ze langer dan 12 weken aanhouden.

Een behoorlijke groep mensen lijkt er vervolgens niet meer van af te (kunnen) komen.

De medische tendens is dat als er niks gevonden wordt, de pijn tussen de oren zit. Momenteel wordt er veel therapie aangeboden, die zich daar op richt om de pijn te verminderen (symptoombestrijding).

Nu vindt pijnverwerking sowieso voor een belangrijk deel plaats in het brein en dat zal van invloed op de pijnbeleving zijn. Die kan intens zijn.

Maar er is altijd sprake van een lokale pijnprikkel, daar waar de pijn begint. Dat die prikkel, hoe klein ook, niet meer overeenkomt met de ervaren pijn, neemt niet weg dat zolang de prikkel aanwezig is, dit pijn zal opwekken.

Onze aanpak is gericht op deze prikkel. Dat lucht enorm op. Chronisch. Kijk ook op de pagina over spit.

blank

Adres

Schenge 4
4335 XS Middelburg
gebouw Zeeland gezond