Is lage rugpijn eigenlijk een knieprobleem?

830 woorden, leestijd 3 min. 20 sec

De knie – het kniegewricht – is het meest onderzochte gewricht van het menselijk lichaam. Dat heeft een praktische reden: het is het grootste gewricht in ons lichaam. Het is het ‘makkelijkst’ om te onderzoeken.

Het idee is – of was, want we weten het nu zeker – dat alle gewrichten in ons lichaam op dezelfde manier werken. Een knie heeft dezelfde bouwstenen als een schouder of een heup en alle andere gewrichten in het lichaam. Ook in de rug.

Kom je er achter welke processen er spelen in een knie, dat wil zeggen in het bot, het kraakbeen, het kapsel, de banden en het vet, dan geldt dit voor alle gewrichten. Je kunt denken aan veel voorkomende gewrichtsproblemen zoals artrose en ontstekingen.

Overigens heeft een knie ook een aantal structuren die nauwelijks bij andere gewrichten voorkomen. De bekendste daarvan zijn de kruisbanden en de meniscus.

Er kan nog al wat mis gaan in een knie en er zijn verschillende weefsels die betrokken kunnen zijn bij pijn, via verschillende routes. Het merendeel daarvan is erfelijk bepaald, een kleiner deel is het gevolg van een blessure.

Voor grofweg een derde van alle kniepijnen is niet duidelijk waar dit door komt. Er is zogezegd niets te zien, alles lijkt in goede staat en doen. Het wordt vaak benoemd als overbelasting. Er is nog genoeg te ontdekken.

 

Niemand, geen arts, geen deskundige, geen patiënt of leek zal denken dat kniepijn een probleem is dat tussen de oren zit

 

En terecht. Uw knie gaat pijn doen vanwege een geestelijk probleem of omdat u zo verdrietig bent, of gestrest? Nee, natuurlijk niet.

 

Bij lage rugpijn bestaat dit idee wel

 

Zodra de rugpijn langer dan 3 maanden aanhoudt, wordt deze als chronisch bestempeld. Er wordt niks gevonden, of juist van alles maar geen verklaring voor de pijn. Er lijkt lichamelijk niks aan de hand. Het zit tussen de oren. Dit kan twee dingen betekenen: dat iets psychisch van aard is of dat de pijnbeleving alleen in de hersenen plaatsvindt.

 

Dit verklaringsmodel gaat tegenwoordig mank

 

Enerzijds is het al merkwaardig om rugpijn al na 3 maanden chronisch te noemen. Het behandelbeleid dat dan volgt, is gericht op de pijnbeleving en de geest / psyche. En zelfs op het idee dat het ontstaan van de pijn een psychische oorzaak heeft. Het is niet gericht op lichamelijk herstel.

Recente studies ontkrachten het idee dat het psychisch is, ook mede hierom (verder onder de foto):

Het is ‘copy & paste’ in ons lichaam

 

Onze weefsels, of beter, ons bindweefsel zoals de vezels in onze pezen, de vezels in onze tussenwervelschijven en de vezels in het kraakbeen zijn overal hetzelfde en de lichamelijke (re)acties die er plaatsvinden zijn door het hele lichaam heen identiek. De natuur heeft niet voor elke andere plek in ons lichaam een aparte reactie.

In de lage rug gebeurt op weefsel niveau hetzelfde als in een knie. Het immuunsysteem is daar nauw bij betrokken. Er vindt een stortvloed van reacties plaats bij het ontstaan van pijn, bijvoorbeeld bij het door de rug gaan. De gevolgen rondom aanhoudende pijn zijn in de lage rug niet anders dan elders in het lichaam, zoals de knie, of vingerkoot (in wezen een kleine knie, maar dat terzijde).

Er is best wat bekend over pijn, fantoompijn en pijnbeleving en hoe de hersenen daarbij betrokken zijn. Stress kan een rol spelen, pak hem beet voor 70% door een toename van de gevoelde pijn en in 30% juist een afname (of zelfs niet voelen) van de pijn. Om maar wat te noemen. Deze kennis over de betrokkenheid van de hersenen is zeer interessant en nuttig, maar het gaat mis dit als verklaring te zien voor het ontstaan of het aanhouden van de pijn. Zeker bij gewrichten waar in eerste instantie niet zoveel aan te zien is.

Wij behandelen meer en meer mensen die chronische pijn of revalidatie trajecten hebben doorlopen. Zij hebben daar onder andere (impliciet) geleerd dat ze er mee zullen moeten leren leven – en een psychische oorzaak kan kennelijk niet worden weggenomen (en daarmee de pijn)?

Natuurlijk lukt met onze aanpak bij A therapeuten (nog) niet alles, we weten nog lang niet alles, maar voor velen vindt er een aanzienlijke verbetering plaats. Vaak zelfs het volledig opheffen van de pijn.

 

Herstel is een ‘spel’ tussen bewegen, (in de eerste plaats) kunnen bewegen en hoe je dit aanstuurt met je spieren

 

We zoeken uit waar de accenten liggen. Die zijn voor elk mens weer anders.

Er zijn lichamelijke veranderingen in de rug die pijnlijk blijven en niet terug te draaien zijn (wees dit voor, zou ik zeggen). Een knie kan op een gegeven moment worden vervangen door een prothese (voor de één een zegen, voor de ander 10 jaar ellende, maar vooruit). Voor een ruggenwervel kan zoiets niet en pogingen in het verleden gaven geen verbetering of zelfs verslechtering.

 

Maar bovenal, het lichaam wil altijd herstellen

 

Aan ons therapeuten de kennis en de kunst om een haperend herstel weer vlot te trekken.

📱  06 4162 8469

📧 info@atherapeuten.nl

Schenge 4, Middelburg

in het gebouw van Zeeland Gezond