De knieklachten die we veel in de praktijk zien, zijn klachten die ontstaan zijn door een blessure, overbelasting en rondom de knieschijf. Verdraaien, ‘door de knie gaan’, maar ook pijn die geleidelijk is ontstaan: Patellafemoraal (pijn)syndroom, lopersknie of runner’s knee, jumper’s knee, iliotibiaal frictiesyndroom. Nu is er altijd pijn als je je blesseert of overbelast, het gaat er om of dit vanzelf overgaat.

Wanneer er op een MRI een gescheurde kruisband of meniscus te zien is, dan is het duidelijk waar de klachten vandaan komen. In de meeste gevallen is de oorzaak van de pijn onbekend. Klachten lijken uit het niets op te komen  en nemen langzaam toe tijdens activiteiten zoals hardlopen, traplopen of fietsen. Met rust gaat het beter, tijdelijk, want zodra de activiteit weer wordt opgepakt, keren de klachten terug.

Een mogelijke oorzaak kan een oude blessure van de knie zijn waarna er nog een stukje bewegingsbeperking in de knie is blijven bestaan (op de MRI is niks bijzonders te zien). Het lichaam past zich hierop aan. Er kunnen bijvoorbeeld na korte of langere tijd knie, enkel, heup of rugklachten ontstaan die met lokale behandelingen niet op te lossen zijn. Andersom kunnen kleine bewegingsbeperkingen (zittend bestaan?) in bijvoorbeeld rug, een heup of enkel een overbelasting veroorzaken rond een knie. Het is van belang dat de aanwezige bewegingsbeperking wordt opgeheven om weer normaal, zonder aanpassingen te kunnen functioneren.

In de praktijk hebben de nodige ervaring met een ander en veel voorkomende knieklacht: pijn bij opgroeiende kinderen. Dit komt het meest voor bij meiden – meer dan jongens –  in de periode van groei (rond de tiener- en pubertijd). De groei verloopt grillig, bepaald niet symmetrisch en het gaat soms hard, waarbij er pijn ontstaat enigszins diffuus aan de voorzijde van de knie. Dit kan maanden tot jaren duren en zal uiteindelijk weer bij trekken. Kenmerkend is toename van last bij het tegen de wind in fietsen. Het is deze periode voor al van belang om de knieschijf goed ‘mobiel’ te houden. Een combinatie van Manuele therapie ES, adviezen en enkele oefeningen verlichten de pijn.

De knie is een belangrijk gewricht dat zich slecht kan aanpassen aan een veranderd bewegingspatroon. De totaalbehandeling met Manuele therapie ES is bij uitstek geschikt om zowel de knie als alle andere gewrichten in de bewegingsketen weer normaal te laten bewegen.

Of laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u terug:

Schenge 4
4335 XS Middelburg
(Zeeland Gezond)

behandeling op afspraak
maandag t/m vrijdag

 

Provincialeweg 2
4494 NA Geersdijk
(landgoed Rijckholt)

behandeling op vrijdagmiddag
(ES Manuele therapie, op afspraak)