Hypermobiliteit

HMS: Hypermobiliteitssyndroom, hypermobiliteit en fibromyalgie worden nog wel eens door elkaar gebruikt of juist samen genoemd of gediagnosticeerd. Het lastige is dat er een aantal heel vervelende symptomen zijn voor de persoon die er last van heeft, terwijl er eigenlijk geen (concrete) diagnose is te stellen. Bij hypermobiliteit wordt er gekeken naar de mate van lenigheid, bij fibromyalgie gaat het vooral om het uitsluiten van andere oorzaken.

Hypermobiliteit wordt veelal uitgelegd als het hebben van te soepele banden. Dat is echter nog nooit ontdekt. Banden van gewrichten zijn juist erg treksterk en nauwelijks elastisch. Hoe de grote lenigheid zou moeten leiden tot pijnklachten is eveneens onduidelijk. Daarbij lijkt het tegendeel waar te zijn: gewrichtsbanden worden slapper bij immobiliteit, bijvoorbeeld wanneer een knie in het gips wordt gezet. De banden worden slapper terwijl het gewricht stijver wordt!

Een grotere lenigheid is in ieder geval wel deels te verklaren door de gewrichtsvormen. Stel een ei- of ook wel kop/kom-gewricht. Modelmatig: een ronde kop beweegt in een kom. Wat blijkt? Hoe platter de kom is, des te leniger is het gewricht. Andersom kan ook: de kop met een scherpere ronding kan verder bewegen in de kom dan een kop met een plattere ronding.

“Gebruik wat je hebt”

Om klachten (te proberen) te voorkomen is ons advies om de lenigheid te gebruiken. Niet door veel kracht te gebruiken, maar door rustige bewegingen te maken die de lenigheid volledig benut. De kwaliteit van weefsels zoals kraakbeen en banden hou je goed door ze te gebruiken (net zo als spieren en botweefsel).

Zowel Oefentherapie als Manuele therapie ES kan helpen om klachten te verminderen. Er kan gekozen worden voor één van de therapieën of voor de combinatie. Met Oefentherapie wordt aandacht besteed aan hoe bewegingen te controleren, hoe te oefenen en spieren te ontspannen.

De rustige (passieve) bewegingen met Manuele therapie ES helpt bij stijfheid (wanneer een lenig iemand stijf is, ziet het er nog steeds heel lenig uit). Gewrichten worden ‘sturend’ gemobiliseerd over de gehele beweegmogelijkheid van elk gewricht.  De ‘eigen’ beweging wordt zoveel mogelijk hersteld.

Adres

Schenge 4
4335 XS Middelburg
gebouw Zeeland gezond