Heemstede manuele therapie

praktijk voor manuele therapie E.S.

 

 

“Als vanouds” bewegen

zonder pijn

met de EggShell®-methode: Uw rug en gewrichten worden uitsluitend op zeer milde wijze behandeld, zonder dat u wordt gekraakt.

Geliefd

onder ouderen met verstijvende gewrichten en onder (ouders van) jongeren met zich nog ontwikkelende gewrichten.

Een veilige behandeling

voor de nek, bij gewrichtsontstekingen en zenuwbeklemming. Een eierschaal zou nog niet breken.

Expertise

voor wervels

bij aanhoudende of repeterende lage rugpijn, tussenwervelschijf problematiek (discusdegeneratie), facet-artrose en uitstralende pijn door zenuwbeklemming (Hernia, radiculair syndroom, stenose).

gewrichten

als jaren na een trauma of blessure pijn en beweegproblemen ontstaan. Onder trauma valt bijvoorbeeld een verzwikte enkel, een ongeluk, een operatie of een breuk.

Daarnaast gewrichtspijn die wordt gelinkt aan

artrose

 

Onverklaarde pijnklachten

die te maken lijken te hebben met bewegen. Twee of drie behandelingen geven duidelijkheid of manuele therapie E.S. kan helpen.

Kom verder,

ook met uw vraag over mogelijke oplossing van uw pijn of klacht. Contactgegevens:
Pieter Akkerman, manueel therapeut E.S.
tel. 06 41 62 84 69

 

“Bijzonder hoe Pieter met ogenschijnlijk gemak en zachte hand de klachten snel weg weet te nemen!”

 

360 gewrichten

die in onderlinge harmonie bewegen als een soort raderen / tandwielen. Een verstoring ergens – door een oude blessure, ouder worden, éénzijdig bewegen of door kleding of schoeisel – beïnvloedt deze gehele bewegingsketen. Het kan ogenblikkelijk of jaren later de oorzaak zijn van pijn en klachten, door een geforceerd bewegingsverloop binnenin en / of door compensaties.

Manuele therapie E.S. grijpt aan op

de taak van uw gewrichten

Het resultaat: 1. demping van (laaggradige) ontsteking, en 2. herstel van uw oorspronkelijke, ‘zo bedoelde’ en dus pijnvrije interne bewegingsverloop.

De uiterst milde behandeling is voor iedereen en ongeacht leeftijd, zolang iemand zich lopend kan verplaatsen (4 – 90+, met of zonder hulpmiddel).

Meer informatie op deze pagina

onder de kopjes hieronder.

Binnen het domein van de fysiotherapie wordt de E.S.-aanpak als alternatief aangemerkt, daar een afspraak een uur duurt waarin alle relevante gewrichten worden behandeld (totaalbehandeling). De kosten hiervoor: 84,- bij voorkeur te voldoen via PIN of contactloos met smartphone. Contante betaling kan gepast.

De nota ontvangt u direct, naar wens op papier of digitaal. Als u een aanvullende zorgverzekering heeft, is de kans groot dat u een vergoeding kunt declareren, veelal 40 euro per keer. Hier een overzicht met vergoedingen van alle zorgverzekeraars. Dit heeft geen invloed op het (vrijwillig) eigen risico. 

Dienstenleveringsvoorwaarden

Adres: Bronsteeweg 34, Heemstede (voormalig huisartspraktijk Doets)

Gelieve te parkeren in een parkeervak aan de straat (gratis). De entree van de praktijk bevindt zich in de aanbouw links van de woning. Een fiets kunt u in de stalling op het pad plaatsen.

 

blank

Pieter Akkerman, manueel therapeut E.S.

“Behandeling is als een

traktatie voor je gewrichten”

“Het is een misverstand dat een behandeling ‘gevoeld’ moet worden of zelfs pijn zou moeten doen om resultaat te bereiken. Gewrichten moeten we zien te ’trakteren’ om pijn en ontsteking te doven.”

Naast zijn werk als manueel therapeut E.S. is Pieter docent/directeur aan de School voor Manuele Therapie Nederland. Hij heeft tevens opleidingen gevolgd voor Voedingspsychologie, ACT gedragstherapie, oefentherapie en dry needling.

“Een cliënte zei: “Je behandelt met je hart.”

Het is mijn missie de ‘puzzel’ waar iemand mee komt op te lossen, zowel in onderzoek als in aanpak, op zoek naar iemands ‘gebruiksaanwijzing’ om reactieve pijn weg te krijgen.”

Pieter is gecertificeerd lid van de Vereniging van Manueel Therapeuten (VMT). Het uitvoeren van het zogenaamde kraken wordt door de VMT verboden.

Gewrichten

Met pijnvrije, ontstekingsvrije of met gewoon goed scharnierende gewrichten gaat bewegen vanzelf. Spieren komen weer op vermogen, de spanning en ontspanning van pezen en banden is weer in balans.

Als we bewegen gebeurt dit in honderden gewrichten tegelijk in ons lichaam. Naast de meest voorkomende klachten lage rugpijn en nekklachten, vallen bijvoorbeeld ook problemen die te maken hebben met de gewrichten van de voet en de hand binnen het behandeldomein van manuele therapie E.S.

Zo ook

enkel en knie
de gewrichten van het bekken: heup en SI-gewrichten
bovenrug en ribben
schoudergordel
elleboog, onderarm, pols en vingers
schedel

Schroom niet te vragen of E.S. ook iets voor u kan betekenen.

 

manuele therapie zonder kraken kan helpen

“Hét adres voor verstijvende bejaarden. Na een uur Akkermantherapie loop ik weer maanden rond als een hertje. Perfecte anti-aging.”

Aandoeningen

Bij een gewrichtsontsteking genereert een gewricht zelf pijn. Laaggradige ontstekingsactiviteit houdt vaak lang aan en versnelt aftakeling. (Pijn bij) artrose is een bekend voorbeeld. Het is daarom prioriteit om ontsteking te doven. Manuele therapie E.S. is bij wijze van spreken de ibuprofen vanaf buiten, een mechanische benadering die veilig is en zonder bijwerkingen.

Problemen / aandoeningen die in de praktijk door mijn handen zijn gegaan, zijn klachten die te maken hebben met:

 • klachten gerelateerd aan artrose
 • sluimerende of complexe beweegproblematiek, met onduidelijke oorzaak
 • of met een oorsprong in het verleden: trauma, een val, een ongeluk, breuk, blessure of operatie
 • carpaal tunnel syndroom
 • tenniselleboog
 • moduleerbare tinnitus
 • hoofdpijn
 • syndroom van Tietze
 • bindweefsel gerelateerde klachten na bestraling / chemotherapie

 • gewrichtsproblemen bij Ehlers-Danlos (EDS)
 • idem bij Hypermobiliteits Spectrum Aandoeningen (HSD)
 • gewrichtspijn bij de ziekte van Lyme
 • hernia, lage rugpijn of nekpijn
 • discusdegeneratie, discopathie
 • stenose (vernauwing)
 • herhaaldelijk in de rug schieten
 • bijkomende klachten als gevolg van neuropathie
 • duizeligheid, hyperventilatie of onvast gevoel

De eerste afspraak:

uitvragen, onderzoek, behandeling

Medische geschiedenis
Bij de eerste afspraak bespreken we de huidige situatie en de medische geschiedenis. Zijn er bijvoorbeeld gebeurtenissen in het verleden die nog een rol spelen? Ik stel vragen over de aard van uw klachten en we bespreken gewoonten als het gaat over de symptomen die klachten geven.

Lichamelijk onderzoek
Daarna bekijken we hoe uw bewegende lichaam werkt, naar houding en hoe uw gewrichten functioneren. Afhankelijk van de symptomen onderzoeken we waar ze vandaan komen.

Behandeling
Nadat we bekeken hebben waar de klachten vandaan komen, starten we meteen met behandeling en maakt u kennis met de E.S.-methode. We willen beiden aan de slag voor een beter resultaat.

De behandeling ondergaat u liggend of zittend op de behandelbank. Alle gewrichten die voor u belangrijk zijn worden in de behandeling meegenomen. Daarom duurt een afspraak een uur.

Er wordt niet gekraakt, de behandeling is veilig, ook voor de hoge nek, bij een hernia of ontstoken gewrichten.

De behandeling is pijnloos. Dat is zó belangrijk!

De rustige aanpak is voor iedereen, van jong tot (heel) oud. Het criterium is dat u naar de praktijk kunt komen. 

Snel merkt u dat uw lichaam aan het werk gaat. Met een paar behandelingen (2 à 3) wordt het resultaat duidelijk. Het doel kan dan al behaald zijn, en zo niet, dan zult u merken dat u op de goede weg bent.

blank

EggShell® : een eierschaal zou nog niet breken

De E.S. aanpak zal voor sommigen nieuw zijn. Zeker als je eerder manuele therapie/chiropractie/osteopathie hebt ondergaan.

E.S. staat voor EggShell ofwel: eierschaal. De behandeling is zo rustig en zacht dat een eierschaal nog niet zou breken. Het idee dat een behandeling pijn moet doen is ingehaald door de tijd. Laaggradige ontstekingen dienen te worden gedoofd, niet gestimuleerd (pijn).

Als E.S.-therapeut beweeg ik heel rustig, gericht en insturend het ene bot ten opzichte van het andere bot en geef ik input in/aan het gewricht. Door de specifieke manier van bewegen komen allerlei processen op gang. De banden worden “geïnformeerd” en leren weer te werken zoals ze oorspronkelijk gewend waren en cellen in de weefsel worden gestimuleerd stoffen vrij te geven die ontstekingsdempend en pijnstillend werken. Dat geeft een definitief en langdurend resultaat.

 

Enkele uitgangspunten E.S.

 • Totaal-behandeling: optimaliseren van alle gewrichten en hun onderlinge harmonie
 • Herstel van kwaliteit van bewegen
 • Een veilige, pijn- en kraakvrije behandeling maakt het opnieuw mogelijk pijn- en stijfvrij te bewegen
 • Reset: hernieuwen van iemands oorspronkelijke beweegpatroon
 • Metingen, analyse en onderzoek: Uw lichaam ‘vertelt’ wat het nodig heeft