Heemstede manuele therapie

Pieter Akkerman, manueel therapeut E.S.® 

T 06 41 62 84 69

E info@atherapeuten.nl

E.S.®

De EggShell-methode: een eierschaal zou nog niet breken.

Waarom? Omdat het om resultaat gaat als u gehinderd wordt door gewrichtsgerelateerde pijn, klachten of problemen. Met pijnvrije, ontstekingsvrije gewrichten of met gewoon goed scharnierende gewrichten gaat bewegen vanzelf. Spieren komen weer op vol vermogen, de spanning en ontspanning van pezen is weer in balans.

Hoe? Door focus op de gehele gewrichtsketen (totaalbehandeling). Elk afzonderlijk gewricht wordt nauwgezet en in alle rust ingestuurd. Haperingen op verschillende gewrichtsniveaus verdwijnen en de harmonie in de keten herstelt. Veilig en zonder ‘kraken’.

Als we bewegen gebeurt dit in honderden gewrichten tegelijk in ons lichaam. Naast de meest voorkomende klachten lage rugpijn en nekklachten, vallen bijvoorbeeld ook de gewrichten van de voet en de hand binnen het behandeldomein van manuele therapie E.S.

Zo ook:

 • enkel en knie
 • de gewrichten van het bekken: heup en SI-gewrichten
 • bovenrug en ribben
 • schoudergordel
 • elleboog, onderarm, pols en vingers
 • schedel

Alle relevante en interessante informatie vindt u hieronder. Voor de leesbaarheid ingedeeld in verschillende infoblokjes. U blijft op deze pagina, klik per infoblokje om de inhoud te tonen (en weer te sluiten). Contactinformatie vindt u ook helemaal onderaan.

Manuele therapie E.S. biedt niet voor elk lichamelijk probleem een oplossing. Daartegenover staat een grote groep mensen met vage klachten met onduidelijke oorzaak. Omdat de aanpak zo grondig is, maakt dat het proberen waard.

Misschien heeft u fysiotherapie geprobeerd. Als het doen van oefeningen niet of telkens alleen tijdelijk helpt, is dit globaal een indicatie voor E.S. Veel spier- en peesproblemen zoals overbelasting zijn gewrichtsgerelateerd.

Bij een gewrichtsontsteking genereert een gewricht zelf pijn. Laaggradige ontstekingsactiviteit houdt vaak lang aan en versnelt aftakeling. (Pijn bij) artrose is een bekend voorbeeld. Het is daarom absoluut prioriteit om ontsteking te doven. Manuele therapie E.S. is bij wijze van spreken de ibuprofen vanaf buiten, een mechanische benadering die veilig is en zonder bijwerkingen.

Tot slot voor deze beknopte uiteenzetting, een opsomming van aandoeningen dan wel problemen waar manuele therapie E.S. zijn diensten heeft bewezen:

 • sluimerende of complexe beweegproblematiek, met onduidelijke oorzaak
 • of met een oorsprong in het verleden: trauma, een val, een ongeluk, breuk, blessure of operatie
 • moduleerbare tinnitus
 • hoofdpijn, migraine
 • syndroom van Tietze
 • bindweefsel gerelateerde klachten na bestraling / chemotherapie

 • gewrichtsproblemen bij Ehlers-Danlos (EDS)
 • idem bij Hypermobiliteits Spectrum Aandoeningen (HSD)
 • gerwichtspijn bij de ziekte van Lyme
 • hernia, lage rug of nek
 • discusdegeneratie, discopathie
 • stenose (vernauwing)
 • herhaaldelijk in de rug schieten
 • bijkomende klachten als gevolg van neuropathie
 • duizeligheid, hyperventilatie of onvast gevoel

Manuele therapie E.S. kan helpen

Goed nieuws: manuele therapie E.S. kan helpen met genoemde en soortgelijke aandoeningen. We gaan op zoek naar wat ik uw persoonlijke ‘gebruiksaanwijzing’ noem. 

Medische geschiedenis
Bij uw eerste afspraak bespreken we uw medische geschiedenis. Zijn er bijvoorbeeld voorvallen / verwondingen in uw verleden en spelen die mogelijk nog een rol? Ik stel u vragen over uw huidige toestand en we bespreken uw gewoonten als het gaat over de symptomen die u klachten geven.

Lichamelijk onderzoek
Daarna kijk ik naar hoe uw bewegende lichaam werkt, naar uw houding en hoe de gewrichten functioneren. Afhankelijk van de symptomen onderzoeken we waar ze vandaan komen.

Behandeling
Nadat we bekeken hebben waar de klachten vandaan komen, starten we meteen met behandeling en maakt u kennis met de E.S.-methode. We willen beiden aan de slag voor een beter resultaat.

De behandeling is voor u liggend of zittend op de behandelbank. Alle gewrichten die voor u belangrijk zijn worden in de behandeling meegenomen. Daarom duurt een afspraak 1 uur.

Er wordt niet gekraakt, de behandeling is veilig, ook voor de hoge nek, bij een hernia of ontstoken gewrichten. Daarom ook geschikt voor jonge kinderen en oudere mensen. De behandeling verloopt zonder pijn.

Snel merkt u dat uw lichaam aan het werk gaat. Met slechts enkele behandelingen (2 à 3) wordt duidelijk of het resultaat geeft ja of nee. Afhankelijk van het onderliggende probleem, hoeft het doel dan nog niet behaald te zijn, maar u kunt dan wel verschil merken.

EggShell® : een eierschaal zou nog niet breken

De E.S. aanpak zal voor velen anders zijn dan gewend. Zeker als u eerder manuele therapie/chiropractie/osteopathie heeft ondergaan.

E.S. staat voor EggShell ofwel: eierschaal. De behandeling is zo rustig en zacht dat een eierschaal nog niet zou breken. Het idee dat een behandeling pijn moet doen is ingehaald door de tijd. Laaggradige ontstekingen dienen te worden gedoofd, niet gestimuleerd (pijn).

Als E.S.-therapeut beweeg ik heel rustig, gericht en insturend het ene stukje bot ten opzichte van het andere stukje bot en geef ik input in/aan het gewricht. Door de rustige en specifieke manier van bewegen komen allerlei processen op gang. De banden worden gestuurd naar zoals ze gewend waren en cellen in de weefsel worden gestimuleerd stofjes vrij te geven die ontstekingsdempend en pijnstillend werken. Dat geeft een definitief en langdurend resultaat.

Goed werkende gewrichten zorgen ervoor dat uw spieren ontspannen kunnen werken en hebben ook een positief effect op uw bloedvaten en zenuwen.

Uitgangspunten E.S.

 

 • Totaal-behandeling: optimaliseren van alle gewrichten en hun onderlinge harmonie

 • Een behandeling wordt rustig en pijnvrij uitgevoerd

 • Metingen en analyse: Uw lichaam vertelt wat het nodig heeft

Voor een afspraak reserveren we 60 minuten.

Het adres van de praktijk is Bronsteeweg 34, Heemstede.

Voor het maken van een afspraak ben ik bereikbaar via:

Telefoon: 06 41 62 84 69

App: Whatsapp 

Of email naar info@atherapeuten.nl

Voor een behandeling breng ik 82,50 in rekening. Dit heeft geen invloed op het eigen risico.

Aan het einde van uw consult rekent u makkelijk af via PIN-betaling of contactloos met smartphone. Contante betaling kan, maar graag gepast. Er is geen wisselgeld.

Ik overhandig u direct de nota, naar wens op papier of digitaal, die u kunt indienen bij uw verzekering. Vanuit de aanvullende verzekering heeft u mogelijk recht op een gedeeltelijke vergoeding. (Zie hieronder op deze pagina bij Vergoeding)

Heemstede manuele therapie

Bronsteeweg 34

Adres: Bronsteeweg 34, Heemstede (voormalig huisartspraktijk Doets)

Gelieve te parkeren in een parkeervak aan de straat (gratis). De entree van de praktijk bevindt zich in de aanbouw links van de woning. Een fiets kunt u in de stalling op het pad plaatsen.

Pieter Akkerman, manueel therapeut E.S.

“Het is een hardnekkig misverstand dat een behandeling ‘gevoeld’ moet worden of zelfs pijn zou moeten doen om resultaat te bereiken. Het tegendeel is waar. Pijn moeten we zien te doven.”

Naast zijn werk als behandelaar is Pieter docent/directeur aan de School voor Manuele Therapie Nederland. Hij heeft tevens opleidingen gevolgd voor Voedingspsychologie, ACT gedragstherapie, oefentherapie en dry needling.

“De puzzel van het probleem waarmee iemand komt, zowel in onderzoek als in aanpak, is mijn lust en mijn leven. (Het blijft raar dit op te merken, ‘plezier’ hebben in de ellende van een ander). Wat is iemands ‘gebruiksaanwijzing’ om reactieve pijn weg te krijgen? Mijn uitstappen naar voeding en gedrag zijn gedreven door het zoeken naar het ontstaan van pijn en ontstekingen en wat binnen je eigen vermogen ligt dit te voorkomen. Bij sommige gewrichtsaandoeningen is het interessant dit er bij te betrekken, maar alleen als iemand dat wil. De manuele EggShell methode is het fundament voor een beter resultaat.”

Met een aanvullende zorgverzekering heeft u grote kans dat u aanspraak kunt maken op vergoeding.

Wat voorbeelden van aanvullende verzekeringen:

CZ, pakketten en vergoedingen voor 2022:
Excellent en Supertop: € 50
Gezinnen, 50+, Plus en Top: € 40
Jongeren: € 30
Start, Basis en Ideaal: € 0

CZdirect: alleen vergoeding Aanvullend 5: € 25

VGZ, Univé:
Alle pakketten vergoeden € 40, behalve de variant Instap (€0)

Zilveren Kruis Achmea:
Beter af 1 ster: € 0
Beter af 2, 3 of 4 ster: € 40

Heeft u ergens anders een aanvullende verzekering? Bekijk het overzicht met vergoedingen van alle zorgverzekeraars