Eénzijdig bewegen

Het idee is dat éénzijdig bewegen kan leiden tot pijnklachten. Wat is of betekent éénzijdig bewegen? Een bekend voorbeeld is de hele dag door zitten. Iemand zit op zijn werk aan een bureau, in de auto, aan tafel en ’s avonds op de bank. Dit kan maar hoeft op zichzelf geen klachten op (te) wekken.

Door het vele zitten zijn de heupen het grootste deel van de tijd gebogen. Het strekken van de heupen kan langzaam maar zeker steeds minder goed. Dit wordt een functieverstoring genoemd. Op een gegeven moment gaat deze persoon iets doen waarbij een normale strekking van de heup nodig of wenselijk is, zoals een rondje hardlopen. Er ontstaan vage klachten in de regio rondom de heupen. Spieren moeten overmatig hard werken om het gebrek aan bewegen op te vangen en raken snel overbelast.

Veelal wordt als behandeling gekozen voor het versterken van de spieren. Dit bestrijdt misschien de symptomen, maar lost de oorzaak niet op. Een gewricht dat eenmaal niet meer ‘eigen’ of normaal kan bewegen, kan niet met oefeningen worden hersteld (tenzij je een even lange periode als dat je gezeten hebt, staat en loopt en niet meer gaat zitten). Met Manuele therapie ES worden stapjes terug in de tijd gezet om het gewricht weer ‘als vanouds’ te laten en kunnen bewegen, zoals voor het moment van het ontstaan van de verstoring.

Oefentherapie helpt en adviseert om het éénzijdige bewegen te doorbreken. Andere geregeld voorkomende klachten zijn schouderklachten bij laboranten (langdurig de armen naar voor opgetild), klachten als gevolg van langdurig computerwerk zoals Carpaal Tunnel Syndroom, tenniselleboog, ontstekingen in de schouder. Maar ook iemand die voor een bekabelingsmaatschappij werkt en dagelijks op dezelfde manier met een schep graaft. Na verloop van tijd staat de rug gekromd zoals tijdens het graven.

blank

Adres

Schenge 4
4335 XS Middelburg
gebouw Zeeland gezond