Duizeligheid: BPPD, vanuit de nek of hyperventilatie.

Er zijn worden twee typen duizeligheid onderscheiden: draaiduizeligheid en ‘licht in het hoofd’. Bij draaiduizeligheid heb je het idee dat de ruimte om je heen draait, of andersom dat je zelf draait in de ruimte. Als dat niet het geval is, is er sprake van wat wordt genoemd ‘licht in het hoofd’. Het laatste komt nog wel eens voor als je snel opstaat uit een stoel.

BPPD is zeer snel te verhelpen (zonder oefeningen).

Draaiduizeligheid kan op verschillende manieren ontstaan. Twee daarvan zijn in de praktijk te behandelen, te weten BPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid, wordt ook wel geduid als BPPV) en als gevolg van een verkeerd bewegende (hoge) nek. BPPD ontstaat door een probleem met het evenwichtsorgaan in het binnen-oor. Dit is met een speciale manuele  techniek zeer snel te verhelpen. Vaak is één behandeling al genoeg.

Duizeligheid ‘vanuit’ de nek wordt verholpen door de normale manier van bewegen te herstellen met Manuele therapie ES.

Het verschil tussen beide typen duizeligheid is in de praktijk goed te onderzoeken.

Hyperventilatie wordt vaak gemist.

Wat we nog wel eens tegenkomen in de praktijk, is duizeligheid als gevolg van hyperventilatie. Dit wordt vaak niet door de cliënt herkend. Eén behandeling Manuele therapie ES en enkele ademhalingsoefeningen zijn voldoende om de hyperventilatie en de duizeligheid volledig te verhelpen.

Muddy Watersstraat 47
4337 WL Middelburg

Provincialeweg 2
4494 NA Geersdijk (Landgoed Rijckholt)

Dreesstraat 2
4384 DC Vlissingen (Het Beweegpunt)