Kort wat praktische informatie

 

Dry needling wordt rechtstreeks vergoed vanuit uw aanvullende verzekering (onder Oefentherapie / fysiotherapie).

Dit heeft geen invloed op het verplichte eigen risico.

Een afspraak duurt op zijn hoogst een half uur en vindt eens per week plaats. Gemiddeld zijn er vier behandelingen nodig om de pijn volledig op te heffen (80% verbetering na de eerste twee behandelingen).

 

Dry needling?

 

Als spieren lange tijd te veel of te langdurig belast worden heeft dat invloed op de kwaliteit van de spieren. Ze voelen hard en pijnlijk aan en kunnen pijn geven naar een ander gebied. Zo kunnen gespannen nekspieren bijvoorbeeld hoofdpijn geven.

Gespannen nekspieren kunnen ontstaan door een langdurig verkeerde houding. Je kan hierbij denken aan je schouders een klein beetje optrekken tijdens het werken achter de pc. De spieren moeten een kracht leveren waarvoor ze eigenlijk niet gemaakt zijn. Veelvuldig op je telefoon zitten kan last geven in je duim en ook onze bilspieren worden regelmatig overbelast.

 

Maar ook stress is een veel voorkomende opwekker

 

Of het kan zijn dat de spieren verkrampen na een ongeluk, een operatie of bij overbelasting bij bijvoorbeeld sporters. Kortom spierknopen kunnen overal in ons lijf ontstaan. Zelfs in je kaken.

Rekoefeningen, warmte en rust kunnen verlichting geven.

Als dat niet voldoende helpt om de spierknopen weg te krijgen, biedt dry needling de oplossing. Door met een dunne (droge) naald in zo’n spierknoop te prikken verdwijnt de lokale verkramping en kan de spier weer ontspannen.

 

Het prikje voel je niet

 

De acute ontspanning ofwel het ‘los schieten’ van de knoop is in een fractie van een seconde gebeurd. Dat kan, maar hoeft niet, even ongemakkelijk zijn en trekt meteen weg.

Als dry needling gecombineerd wordt met ontspanning, (rek)oefeningen en/of het aanpassen van de houding of wat de mogelijke oorzaak ook mag zijn, heeft het prikken een nog veel langer effect.

Het doel is uiteindelijk om de spierknopen of trigger points geen ruimte te geven om zich weer te ontwikkelen. En dat ze voor lange tijd weg kunnen blijven.

 

Wat is een triggerpoint? 

dn1
Een triggerpoint is een verkrampt plekje in een spier dat naast lokale drukpijn ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt. Hieronder staat een voorbeeld van ‘been ’ pijn vanuit de kleine bilspier.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

  • Pijn en stijfheid lokaal in de spier en ook pijn ‘op afstand’
  • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
  • Verminderde kracht in de betrokken spieren
  • Pijnontwijkend gedrag: U gaat anders bewegen

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan? 

dn2

  • Acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of een ongeval
  • Chronisch; bijvoorbeeld door een langdurig verkeerde houding
  • Overbelasting en/of blessures bij sporters
  • Verkramping van spierweefsel zoals bij een meniscusletsel en of een hernia
  • Psychologische factoren zoals stress en depressie
  • Slaaptekort

Wat doet de therapeut?

 

Eerst zal de intake kort worden doorgelopen en er zal een aanvullend gericht onderzoek plaats vinden om uw klachten nader te analyseren. Daarna worden de spieren verder onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar die bewuste triggerpoint.

 

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of als een lichte druk.

Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even lokaal aan. Dat geeft kortdurend (ongeveer 0,1 seconde) een soort kramp gevoel.

Daarna ontspant de spier zich weer en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid/stijf aan. Dat is meestal van korte duur.

Blijf niet rondlopen met pijn. Neem rechtstreeks contact op met Marjolein met uw vragen over Dry needling tel. 06 417 432 89 of stuur  een email naar marjolein@atherapeuten.nl

Of laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u terug:

Schenge 4
4335 XS Middelburg
(Zeeland Gezond)

behandeling op afspraak
maandag t/m vrijdag

 

Provincialeweg 2
4494 NA Geersdijk
(landgoed Rijckholt)

behandeling op vrijdagmiddag
(ES Manuele therapie, op afspraak)