Chronische pijn. Moet het chronische blijven?

De medische onderzoeken die er zijn naar de reden voor iemands pijn, schieten te kort.

Dat zegt overigens niets over de goede bedoelingen van een therapeut of arts. Iedere behandelaar doet wat hij/zij doet met de wil iemand met pijn te helpen.

Scans zoals MRI, CT, röntgen, kunnen bij veel mensen niet duidelijk maken wat de oorzaak (of reden) voor de pijn is. Er wordt overigens bijna wel altijd wat gevonden op de beelden, maar daarmee blijkt het slecht diagnose stellen. Vraag 10 specialisten naar dezelfde beelden te kijken en je krijgt tien verschillende uitkomsten.

Daar schuilt ook een gevaar voor iemands toekomst en denken: er is wat gevonden, dus ik heb een probleem. Of, er wordt geopereerd. In beide gevallen zijn de uitkomsten voor het verminderen van pijn bijzonder slecht.

De start van pijn begint vaak na een blessure, een verandering in bewegen of een probleem dat begonnen is vanuit erfelijkheid. Een blessure zou, zo wordt gedacht, vanzelf over moeten gaan. Als de pijn langer aanhoudt of niet over gaat, terwijl de blessure hersteld is, wordt gesproken over chronische pijn.

Daarmee zou het tussen de oren zitten. Dat wordt vaak uitgelegd als ‘psychisch’.

Er zijn nog al wat kanttekeningen te maken en dat geeft meteen een indruk over hoe wij in de praktijk pijn benaderen:

  • Een scan of foto is altijd ‘statisch’ en laat nooit zien hoe iemand beweegt.
  • Er is niks te zien op een scan of foto. Er zal dus wel niks aan de hand zijn. Maar bijvoorbeeld een virus zie je ook niet op een foto, en toch kun je daar erg ziek van worden.
  • De huidige MRI’s die in ziekenhuizen en dergelijke gemaakt worden zijn veel minder gevoelig. Daardoor wordt een hoop gemist.
  • Pijn start (bijna) altijd met een lokale prikkel. Dat die niet gezien wordt, betekent niet dat die er niet is.
  • Pijn heeft een oorzaak, maar pijn heeft ook een doel. Zonder doel zou pijn geen reden voor bestaan hebben.
  • Het is van belang om zowel de oorzaak als het doel van de iemands pijn te begrijpen en te behandelen.
  • Onderken de gevolgen van pijn, niet alleen de weg er naar toe. Er zijn inderdaad problemen die niet op te lossen zijn, maar iets anders van iemand vragen.

Wat doen wij niet:

Lange revalidatie-programma’s, drie keer per week behandelen, leren omgaan of negeren van pijn. In onze ogen is dat van geen nut en ook in de wetenschap blijkt dat geen toegevoegde waarde te hebben voor herstel. Maar, het gaat om u. Doe waar u zich goed bij voelt. Wij staan tot uw dienst.

blank

Adres

Schenge 4
4335 XS Middelburg
gebouw Zeeland gezond