Artrose

Ook met artrose is het vaak mogelijk om je vrijer te bewegen, met meer souplesse en minder pijn.

Onze aanpak is zeer geschikt voor pijnvermindering bij artrose en het verbeteren van de gewrichtsbeweging. Er is bijvoorbeeld ruimschoots wetenschappelijk bewijs door onderzoek naar artrose in verschillende gewrichten dat ES manuele therapie waarbij rustige mobilisaties worden gebruikt, pijn verlicht.

Hieronder volgt een beknopte uitleg over atrose:

Als je eenmaal bent uitgegroeid, vernieuwen kraakbeen en pezen zichzelf nauwelijks meer (de ‘halfwaardetijd’ varieert van 200 tot 400 jaar). Zo rond je 17e  zijn je knie en achillespees klaar, gevormd, af en dan moet je er een leven lang mee doen. Iets om zuinig op te zijn. Een gratis advies: gebruik het, overdrijf het niet.

Eenmaal beschadigd, herstelt kraakbeen niet. In tegenstelling tot bot: een been kun je ‘prima’ breken en met een week of zes zit de boel weer aan elkaar. Kraakbeen niet. Daarbij is bekend, als er schade is, dan zal dit in de loop van de tijd alleen maar erger worden. Zie hier artrose.

Na een blessure is het verstandig om tijdig de oorspronkelijke gewrichtsbewegingen te herstellen.

Het ontstaan van artrose kent een aantal ingangen. Zo is er de chemische of erfelijke weg, waarbij ontstekingen ontstaan die het kraakbeen aantasten, en de mechanische weg, door te weinig, te veel of in het verlengde daarvan: veranderde druk in een gewricht. Zoals gezegd, rond je 17e is het kraakbeen van de knie aangelegd. Dat is gegroeid en gevormd en perfect ingericht op de manier zoals je beweegt. Daar hoort een bepaalde drukverdeling bij. Als dat verandert, wordt de kans dat artrose ontstaat groter. Het is tegenwoordig bekend dat wanneer een meniscus van een knie (deels) wordt verwijderd, het zeker is dat er artrose in die knie zal ontstaan.

Veranderen van hoe het gewricht beweegt, kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een blessure (ook langer geleden) of éénzijdig bewegen. Bij een blessure is altijd een gewricht betrokken (ook bij spierscheuren). Wanneer je een enkel verstuikt of een knie verdraait, verrek je in de eerste plaats de gewrichtsbanden. Die zijn verantwoordelijk voor hoe het gewricht beweegt en daar komt door blesseren verandering in. Pijn, dik, stijf op korte termijn, een meer of minder veranderde gewrichtsbeweging met op lange termijn, al dan niet merkbaar door het vroeger of later ontstaan van vage klachten in het lichaam en met het risico op artrose.

Gewrichtsbanden geven pijn, niet het ‘slijtende’ kraakbeen. 3x raden wat met ES® wordt behandeld?

De pijn bij artrose komt zodoende lange tijd niet van het kraakbeen – er zitten geen zenuwen in het kraakbeen – maar van het kapsel en de banden van het gewricht, of van spieren die zich proberen aan te passen. Het kapsel en de banden zitten vol met zenuwen. Dit is precies waar ES® op aangrijpt: op de banden van de gewrichten. Als deze met enkele behandelingen weer beter gaan functioneren, komt niet alleen het gewricht tot rust, maar ook de spieren en vermindert de pijn. Bewegen wordt weer vanzelfsprekend. De afname van het kraakbeen hoeft zo geen gevolgen te hebben voor soepelheid en pijn. 

Adres

Schenge 4
4335 XS Middelburg
(gebouw Zeeland Gezond)

behandeling op afspraak